Urząd Gminy Rypin
ul. Lipnowska 4
87-500 Rypin
W dniu 18 grudnia 2021 r. w pałacu w Sadłowie odbyła się konferencja podsumowująca projekt pn. "Dobrzyńskie smaki. Ocalić od zapomnienia.", zrealizowany przez Fundację Vetustas Przestrzeń Pogranicza, reprezentowaną podczas konferencji przez dr Jadwigę Lewandowską i Piotra Grążawskiego. Współorganizatorami konferencji była Gmina Rypin i Koło Gospodyń Wiejskich w Sadłowie.
Celem projektu jest upowszechnianie kultury ludowej ziemi dobrzyńskiej i jej dziedzictwa kulinarnego. Projekt zakłada stworzenie na przykładzie tradycyjnej kuchni dobrzyńskiej platformy do spotkań wielu pokoleń, budowania więzi i współodpowiedzialności za wypieraną dziś kulturę ludową i jej często zapomniane już smaki. Projekt był realizowany na terenie Gminy Rypin, Gminy Świedziebnia i Gminy Osiek.
W konferencji wzięły udział panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sadłowie i Koła Gospodyń Wiejskich w Księtem (gmina Świedziebnia), które przygotowały tradycyjne potrawy dobrzyńskie: białą zupę z kluskami ziemniaczanymi, sodziaki, żeberka oraz ciasta.
Więcej informacji o projekcie na stronie: https://dobrzynskiesmaki.pl/
Zapraszamy również do obejrzenia filmu: https://www.youtube.com/watch?v=OMjiyMTUjC4